Kosten

De kosten van een mediationtraject zijn afhankelijk van het aantal mediation-gesprekken en worden voor een belangrijk deel door partijen zelf bepaald. Omdat partijen vrijwillig en niet-vrijblijvend aan tafel komen wordt een constructieve houding verwacht. In de regel delen de partijen de kosten in gelijke delen, maar partijen zijn vrij om daarvan af te wijken. Dit wordt afgesproken in de mediationovereenkomst die voorafgaand aan het mediationtraject wordt gesloten.

Als uurtarief voor mediation noemt de overheid (websiteverwijzing). Als in plaats van mediation gekozen zou worden voor een gerechtelijke procedure zullen partijen ieder voor zich de kosten van een advocaat moeten dragen; tarieven van advocaten liggen beduidend hoger dan van mediators. Verder komen er dan nog de kosten van de rechtbank (griffierechten)  bij.

Mijn tarief voor mediation-gesprekken bedraagt:

  Zakelijke markt Non-profit Particulieren
       
Oriëntatiegesprek tot half uurgratisgratisgratis
Gesprekstarief per uur€ 140,00€ 110,00 € 80,00
Uurtarief uitwerking opdrachten€ 100,00€ 80,00€ 60,00
Reistijd < half uurgratisgratisgratis
Reistijd > half uur (per uur)€ 50,00 € 40,00€ 30,00
Reiskosten < 20 kilometergratisgratisgratis
Reiskosten > 20 kilometer€ 0,39€ 0,29€ 0,19

Ik maak gebruik van de regeling in de omzetbelasting-wetgeving die een vrijstelling van omzetbelasting oplevert indien en voor zover de jaaromzet beneden de fiscale grens blijft. Ik bereken dus geen BTW.